Pages

ALLAH SLAVE

Nisa' Pemburu Syahid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 12 February 2011

Dakwah.....

Bismillahirrahmanirahim...

Assalamualaikum.....kaifahalukum???kaifa imanukum???InsyaAllah fi khair....Alhamdulillah setelah sekian lama menyepi kini ana dpt menghidupkan kembali entry yg baru....minta maaf kpd blog kesayangan ana ni sbb lama x update....InsyaAllah arini ana nak share something tp tajuk dia x brapa nak kena sbb post kali ni lbih kpd pendapat.....

ok...Kalau kita nak dakwah @ pimpin seseorg pelbagai cara yang kita guna...seperti berceramah,melalui perbuatan @ mngkin juga melalui nasihat.....Tapi pada pndgn ana ,lbih berkesan klau kita 'aim' seseorg sblm kita berdakwah dgn dia...kita buat scra individu@kmpln yg kecil dan tidak heboh2kan...bukan utk tunjuk yang kita ni hebat tapi kita akn lbih mudah utk handle.....Ini x bermaksud kita tinggalkan terus cara berceramah@nasihat pd org ramai...cuma cara ni klau seseorg tu mmg dah x makan 'saman' dah @ mmg dia ni jenis yg perlu seseorg utk 'push' dia personally.....

Contohnya kat kwsn kita ada satu geng yg suka buat masalah...dan bagi kita, kita perlu dakwah depa tu sbb itu tanggungjwb kita....Jadi selain kita bg nasihat,kita kena buat cara lain spya dakwah kita berkesan....Sebelum kita nak ubah satu geng tu ke jln yang benar.....mula2 kita kena tangkap ketua depa dlu....Setiap geng tu mesti ada ketua,klau x mesti depa x berani nak cari pasal...depa berani sbb ada yg mengetuai depa....So, kita pun kena ubah ketua depa dulu la....Macm mana nak ubah?????haaa....mula2 kita cuba berkelakuan biasa dan cuba berkawan dgn dia...bermesra dgn dia...dalam berkenalan tu cuba tnya pasal latar blkg keluarga ckit...pastu soalan kemuncaknya...tanya pengetahuan yg dia tau tntg islam....Jgn tanya semua soalan dlm satu masa dah...nanti dia akn lari dri kita sbb bnyk sgt soalan....buat step by step.....

Apabila kita dah tau pengetahuan dia tntg islam baru senang kita nak deal dan terang kat dia tntg islam......Cara nk tny kat dia apa yg dia tahu tntg islam..ana rasa sgt2 elok tny tntg solat.....Mula2 tny kat dia solat ke x???Klau jwpn dia tidak...kita jgn pulak terus2 kutuk dan pndang hina kat dia.....Pastu tny pulak dia tahu solat ke x???Walaupun soalan2 ni rasa mcm remeh,tp ini la penting dlm dakwah....sblum dakwah, kita kena tahu dulu apa yg madu' kita x tahu barula kita boleh beritahu apa yg dia x tahu....Kembali pd soalan solat td..klau dia jwb x tahu solat...di sinilah kita perlu mula melaksanakan tanggungjawab kita utk ajar dia solat.....klau jwpn dia tahu..kita tny pulak knapa dia x solat???tahukah dia solat itu wajib???...Persoalan2 yang kita lontarkan kat dia adlh salah satu lngkah dakwah...Apabila kita soalkan beberapa soalan, ini akan mnybabkan orang itu trpaksa memberi jwpn...dan sblum memberi jwpn dia perlu fikirkan jwpn yang betul....dari situla madu' kita tu akn mula sedar sendiri atas tindakan dia....jwpn yg dia beri kdg2 akan menyalahkan tindakan yg dia buat...Dengan Izin Allah dia akan mula sedar dan mengubah tindakannya yg salah.....

Then,dengan ajar solat,terangkan tntg halal haram...perkara yg disuruh dan dilarang kpd si ketua geng yang kita nak dakwahkan itu sebenarnya telah membantu utk mendakwahkan seuruh 'organisasi pembuat masalah' tu....Bila ketua dah insaf,anak2 buah tu nak ikut sapa???Mestila ikut ketua jadi insaf,,,(kebanyakkan yang ada geng sendiri ini setia pd ketua mereka,jd x musatahil dengan izin Allah mereka akn ikut ketua mereka insaf).....

Khulasahnya, kita sbgai da'ie mesti lihat satu2 masalah tu lebih drp org lain ....Kalau orang lain lihat seseorg yg x suka baca Al-Quran itu sbgai pemalas@ sbgai org yg x bersyukur...kita sbgai da'ie kena lihat perkara itu seperti mungkin orang tu x baca AL-Quran sbb dia x tahu baca,jd menjadi tanggungjawab kita utk mengajar dia dan tahukan dia....Kadang2 dah banyak kali kita nasihatkan org utk tidak lakukan sesuatu yg dilarang tp hasilnya semakin ramai yg lakukan....Hal ini kerana dakwah tidak dilakukan scara menyeluruh dngan pemberitahuan cara pelaksanaannya.....Kita kena igt x semua org tahu semua perkara.....Tugas kita utk saling berkongsi apa yg kita tahu......

InsyaAllah smga sdikit coretan ini bermanfaat....Maaf ats silap dn salah...Ambil yang baik,buang yg buruk dan betulkanlah apa2 yg salah....

>>maaf blog lps ni x leh nak update slalu :-( <<<<<<<


salam mujahidah..

Dakwah.....

Bismillahirrahmanirahim...

Assalamualaikum.....kaifahalukum???kaifa imanukum???InsyaAllah fi khair....Alhamdulillah setelah sekian lama menyepi kini ana dpt menghidupkan kembali entry yg baru....minta maaf kpd blog kesayangan ana ni sbb lama x update....InsyaAllah arini ana nak share something tp tajuk dia x brapa nak kena sbb post kali ni lbih kpd pendapat.....

ok...Kalau kita nak dakwah @ pimpin seseorg pelbagai cara yang kita guna...seperti berceramah,melalui perbuatan @ mngkin juga melalui nasihat.....Tapi pada pndgn ana ,lbih berkesan klau kita 'aim' seseorg sblm kita berdakwah dgn dia...kita buat scra individu@kmpln yg kecil dan tidak heboh2kan...bukan utk tunjuk yang kita ni hebat tapi kita akn lbih mudah utk handle.....Ini x bermaksud kita tinggalkan terus cara berceramah@nasihat pd org ramai...cuma cara ni klau seseorg tu mmg dah x makan 'saman' dah @ mmg dia ni jenis yg perlu seseorg utk 'push' dia personally.....

Contohnya kat kwsn kita ada satu geng yg suka buat masalah...dan bagi kita, kita perlu dakwah depa tu sbb itu tanggungjwb kita....Jadi selain kita bg nasihat,kita kena buat cara lain spya dakwah kita berkesan....Sebelum kita nak ubah satu geng tu ke jln yang benar.....mula2 kita kena tangkap ketua depa dlu....Setiap geng tu mesti ada ketua,klau x mesti depa x berani nak cari pasal...depa berani sbb ada yg mengetuai depa....So, kita pun kena ubah ketua depa dulu la....Macm mana nak ubah?????haaa....mula2 kita cuba berkelakuan biasa dan cuba berkawan dgn dia...bermesra dgn dia...dalam berkenalan tu cuba tnya pasal latar blkg keluarga ckit...pastu soalan kemuncaknya...tanya pengetahuan yg dia tau tntg islam....Jgn tanya semua soalan dlm satu masa dah...nanti dia akn lari dri kita sbb bnyk sgt soalan....buat step by step.....

Apabila kita dah tau pengetahuan dia tntg islam baru senang kita nak deal dan terang kat dia tntg islam......Cara nk tny kat dia apa yg dia tahu tntg islam..ana rasa sgt2 elok tny tntg solat.....Mula2 tny kat dia solat ke x???Klau jwpn dia tidak...kita jgn pulak terus2 kutuk dan pndang hina kat dia.....Pastu tny pulak dia tahu solat ke x???Walaupun soalan2 ni rasa mcm remeh,tp ini la penting dlm dakwah....sblum dakwah, kita kena tahu dulu apa yg madu' kita x tahu barula kita boleh beritahu apa yg dia x tahu....Kembali pd soalan solat td..klau dia jwb x tahu solat...di sinilah kita perlu mula melaksanakan tanggungjawab kita utk ajar dia solat.....klau jwpn dia tahu..kita tny pulak knapa dia x solat???tahukah dia solat itu wajib???...Persoalan2 yang kita lontarkan kat dia adlh salah satu lngkah dakwah...Apabila kita soalkan beberapa soalan, ini akan mnybabkan orang itu trpaksa memberi jwpn...dan sblum memberi jwpn dia perlu fikirkan jwpn yang betul....dari situla madu' kita tu akn mula sedar sendiri atas tindakan dia....jwpn yg dia beri kdg2 akan menyalahkan tindakan yg dia buat...Dengan Izin Allah dia akan mula sedar dan mengubah tindakannya yg salah.....

Then,dengan ajar solat,terangkan tntg halal haram...perkara yg disuruh dan dilarang kpd si ketua geng yang kita nak dakwahkan itu sebenarnya telah membantu utk mendakwahkan seuruh 'organisasi pembuat masalah' tu....Bila ketua dah insaf,anak2 buah tu nak ikut sapa???Mestila ikut ketua jadi insaf,,,(kebanyakkan yang ada geng sendiri ini setia pd ketua mereka,jd x musatahil dengan izin Allah mereka akn ikut ketua mereka insaf).....

Khulasahnya, kita sbgai da'ie mesti lihat satu2 masalah tu lebih drp org lain ....Kalau orang lain lihat seseorg yg x suka baca Al-Quran itu sbgai pemalas@ sbgai org yg x bersyukur...kita sbgai da'ie kena lihat perkara itu seperti mungkin orang tu x baca AL-Quran sbb dia x tahu baca,jd menjadi tanggungjawab kita utk mengajar dia dan tahukan dia....Kadang2 dah banyak kali kita nasihatkan org utk tidak lakukan sesuatu yg dilarang tp hasilnya semakin ramai yg lakukan....Hal ini kerana dakwah tidak dilakukan scara menyeluruh dngan pemberitahuan cara pelaksanaannya.....Kita kena igt x semua org tahu semua perkara.....Tugas kita utk saling berkongsi apa yg kita tahu......

InsyaAllah smga sdikit coretan ini bermanfaat....Maaf ats silap dn salah...Ambil yang baik,buang yg buruk dan betulkanlah apa2 yg salah....

>>maaf blog lps ni x leh nak update slalu :-( <<<<<<<


salam mujahidah..