Pages

ALLAH SLAVE

Nisa' Pemburu Syahid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 21 December 2010

Bicara soal HATI!!!

Bismillahirahmanirahim.....
Segala Pujian hnya bg Allah....


Assalamualaikum,arini nk bicara soal hati lg....rsnya dh bnyk kali jga dh tulis psl hati ni...tp x pa nk tulis jga lg....Ana sgt sukakan hati...sgt syngkan hati...Hati ni satu organ manusia yg sgt unik..Walaupun otak jga organ yg unik dn complex tp hati lbh unik dri otak...

Hati sgt2 berperanan dlm soal lahiriah dn brtmbh2 lg berperanan dlm soal rohaniah....
Klau dri lahiriah hati ni berperanan dlm proses 'detoxification'...maknanya pembuangan toksik dri badan....dlm bdn manusia pasti ada bnyk toxic asbab dri pemakanan yg brmcm2 jd hati bantu kita semua utk buang toxic tu supaya kita sihat....


Dari segi rohaniah jga hati berperanan sbgai pembuangan...iaitu pembuangan dosa...Manusia yg bertaubat pasti akn membersihkan hati...Disitulah hati berfungsi..membuang sgla toxic2 dosa yg kita dh lakukan dn dengan izin Allah slps bertaubat, suci dn bersihla hati kita...


Melalui hati la kita punya perasaan...Hati yg baik pasti punya perasaan yg baik dn indah...
Hati yg kotor pula pasti sering berasa gelisah dan tidak tenteram.....Akal manusia sering berfikir dn berfikir....walaupun akal fikirkan utk lakukan kebaikan namun semua perlaksanaan ditentukan oleh hati...klau hati itu hati yg bersih dn ringan drp dosa pasti hati itu akan laksanakan kebaikan yg difikirkan oleh akal...Klau hati yg kotor dn berat dgn dosa...kebaikan yg difikirkan oleh akal hny akn terbang dibawa angin siang petang pagi malam...semua angin la akn bw fikiran tu pergi.....


Sayangilah hati kita...sbb klau kita sayang hati bru kita akn jga hati tu....bru kita akn berusaha utk tidak kotorkan hati tu...pasti kita tdk akan berikan hati kita kpd sesiapa yg tidak layak...org yg tidak sayangkan hati dia...dgn mudahny org yg haram dgnnya memiliki hati tsebut...pasti tanpa rs beratnya dia akn mengotorkan hati dia dn susah utk dia sucikannya kembali...Jadi sayangilah hati...haa klau dh kata kena syg hati...mcm nak syg plk ni???InsyaAllah ana kongsi sdikit tips pastu kita amalkan sama2 eh supaya kita mnjdi org yg sayang hati kita...

haaa..tips pertama senang je...tiap2 hari sebut je kat hati tu 'saya sayg hati saya' ke, ' i love my heart' ke or apa2 ayat cinta kpd hati kita...drp ckp ayat cinta tu kat org yg haram dgn kita baik ckp kat hati kita sendiri.....lps tu klau nk sayang hati...kita kena isi hati kita tu jgn biarkan hati kita kosong.....nk isi dgn apa??? sudah semestinya isi dengan ilmu...isi sbnyk mngkin dgn ilmu2 tauhid,feqah @ apa2 sja ilmu yg bermanfaat....kemudian slalu bckan kat hati kita ayat2 cinta Allah (Alquran)...bckan kat hati tu apa yg Allah perintahkan dn apa yg Allah larangkan..barula klau nk buat keputusan hati akn buat mengikut landasan yg benar x ikut hawa nafsu sbb kita dh bgtau kat hati kita awal2.....

ada lg tips ni....lps tu cara nk sayang hati kita lg adlh dgn dekatkan hati kita kpd Pencipta hati kita......Hati mesti akn rs seronok klau dia dekat dgn yg Mencipta hati tu...sama la mcm kita klau kita duk hostel mesti kita akn seronok klau time balik nk jmpa mak bpa yg besarkan kita..Hati pun cam tu jga...Cam na nk dekatkan diri dengan Allah???? Banyak caranya,tp salah satunya dgn lakukan solat tmbhn slps solat2 fardhu iaitu solat malam...Allah dh berfirman
"Jadikanlah solat malam itu sbgai solat tmbhn bg kamu"...
Then,tips nk sygkan hati kita ni lg dgn berpuasa...Haa ni bgus ckit sbb hati kita akn ringan ckit keja dia...klau kita puasa kita x mkn x yah la hati buat keja berat2 utk buang toxic dlm badan kita...pastu lg lg meringankan hati ni waktu puasa ialah kita kurang ikut tunjuk ajar nafsu so, x la berat hati tu nk tanggung dosa kita....Biar hati kita berat dgn ilmu,ayat2 cinta Allah dn semua prkr2 yg baik...Tp jgnla kita beratkan hati kita dgn dosa dan maksiat....






tips sampingan hehe....


itu sja kut antara tips yg ana leh kongsi mcm na nk sayang hati kita....Ana yakin org lain lg berilmu dan lg tahu tntg semua ni.....Tidak cukup jika kita hny sekadar tahu ...tpi kita mesti jga mahu melakukannya...Jom semua,jom sayang hati kita dengan cara yg kita tahu....<3<3<3<3<3>


I LOVE MY HEART...muaaaaaahhhhh


hnya sekadar perkongsian..ambil yg baik,buang yg buruk betulkan yg salah.....beremosi dgn hati sgt2 best..huhu..

salam mujahidah....







Bicara soal HATI!!!

Bismillahirahmanirahim.....
Segala Pujian hnya bg Allah....


Assalamualaikum,arini nk bicara soal hati lg....rsnya dh bnyk kali jga dh tulis psl hati ni...tp x pa nk tulis jga lg....Ana sgt sukakan hati...sgt syngkan hati...Hati ni satu organ manusia yg sgt unik..Walaupun otak jga organ yg unik dn complex tp hati lbh unik dri otak...

Hati sgt2 berperanan dlm soal lahiriah dn brtmbh2 lg berperanan dlm soal rohaniah....
Klau dri lahiriah hati ni berperanan dlm proses 'detoxification'...maknanya pembuangan toksik dri badan....dlm bdn manusia pasti ada bnyk toxic asbab dri pemakanan yg brmcm2 jd hati bantu kita semua utk buang toxic tu supaya kita sihat....


Dari segi rohaniah jga hati berperanan sbgai pembuangan...iaitu pembuangan dosa...Manusia yg bertaubat pasti akn membersihkan hati...Disitulah hati berfungsi..membuang sgla toxic2 dosa yg kita dh lakukan dn dengan izin Allah slps bertaubat, suci dn bersihla hati kita...


Melalui hati la kita punya perasaan...Hati yg baik pasti punya perasaan yg baik dn indah...
Hati yg kotor pula pasti sering berasa gelisah dan tidak tenteram.....Akal manusia sering berfikir dn berfikir....walaupun akal fikirkan utk lakukan kebaikan namun semua perlaksanaan ditentukan oleh hati...klau hati itu hati yg bersih dn ringan drp dosa pasti hati itu akan laksanakan kebaikan yg difikirkan oleh akal...Klau hati yg kotor dn berat dgn dosa...kebaikan yg difikirkan oleh akal hny akn terbang dibawa angin siang petang pagi malam...semua angin la akn bw fikiran tu pergi.....


Sayangilah hati kita...sbb klau kita sayang hati bru kita akn jga hati tu....bru kita akn berusaha utk tidak kotorkan hati tu...pasti kita tdk akan berikan hati kita kpd sesiapa yg tidak layak...org yg tidak sayangkan hati dia...dgn mudahny org yg haram dgnnya memiliki hati tsebut...pasti tanpa rs beratnya dia akn mengotorkan hati dia dn susah utk dia sucikannya kembali...Jadi sayangilah hati...haa klau dh kata kena syg hati...mcm nak syg plk ni???InsyaAllah ana kongsi sdikit tips pastu kita amalkan sama2 eh supaya kita mnjdi org yg sayang hati kita...

haaa..tips pertama senang je...tiap2 hari sebut je kat hati tu 'saya sayg hati saya' ke, ' i love my heart' ke or apa2 ayat cinta kpd hati kita...drp ckp ayat cinta tu kat org yg haram dgn kita baik ckp kat hati kita sendiri.....lps tu klau nk sayang hati...kita kena isi hati kita tu jgn biarkan hati kita kosong.....nk isi dgn apa??? sudah semestinya isi dengan ilmu...isi sbnyk mngkin dgn ilmu2 tauhid,feqah @ apa2 sja ilmu yg bermanfaat....kemudian slalu bckan kat hati kita ayat2 cinta Allah (Alquran)...bckan kat hati tu apa yg Allah perintahkan dn apa yg Allah larangkan..barula klau nk buat keputusan hati akn buat mengikut landasan yg benar x ikut hawa nafsu sbb kita dh bgtau kat hati kita awal2.....

ada lg tips ni....lps tu cara nk sayang hati kita lg adlh dgn dekatkan hati kita kpd Pencipta hati kita......Hati mesti akn rs seronok klau dia dekat dgn yg Mencipta hati tu...sama la mcm kita klau kita duk hostel mesti kita akn seronok klau time balik nk jmpa mak bpa yg besarkan kita..Hati pun cam tu jga...Cam na nk dekatkan diri dengan Allah???? Banyak caranya,tp salah satunya dgn lakukan solat tmbhn slps solat2 fardhu iaitu solat malam...Allah dh berfirman
"Jadikanlah solat malam itu sbgai solat tmbhn bg kamu"...
Then,tips nk sygkan hati kita ni lg dgn berpuasa...Haa ni bgus ckit sbb hati kita akn ringan ckit keja dia...klau kita puasa kita x mkn x yah la hati buat keja berat2 utk buang toxic dlm badan kita...pastu lg lg meringankan hati ni waktu puasa ialah kita kurang ikut tunjuk ajar nafsu so, x la berat hati tu nk tanggung dosa kita....Biar hati kita berat dgn ilmu,ayat2 cinta Allah dn semua prkr2 yg baik...Tp jgnla kita beratkan hati kita dgn dosa dan maksiat....






tips sampingan hehe....


itu sja kut antara tips yg ana leh kongsi mcm na nk sayang hati kita....Ana yakin org lain lg berilmu dan lg tahu tntg semua ni.....Tidak cukup jika kita hny sekadar tahu ...tpi kita mesti jga mahu melakukannya...Jom semua,jom sayang hati kita dengan cara yg kita tahu....<3<3<3<3<3>


I LOVE MY HEART...muaaaaaahhhhh


hnya sekadar perkongsian..ambil yg baik,buang yg buruk betulkan yg salah.....beremosi dgn hati sgt2 best..huhu..

salam mujahidah....