Pages

ALLAH SLAVE

Nisa' Pemburu Syahid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 27 December 2010

Xpert 10 di Melaka....







Bismillahirahmanirahim...
Segala Pujian hny bg Allah..


Assalamualaikum,dlm entri ni nk kongsi satu pengalaman yg sangat2 indah.....Pengalaman waktu pi kem Xpert 10(ekspedisi peemimpin remaja tahan lasak)....kem ni diadakan di Melaka Bandaraya bersejarah...
Kem yg brlangsung selama 4 hari 3 malam(penang tmbh lg 2 mlm sbb bas mlm.) ni mmg btul2 best ,tertarik,menarik lgi the boom..

Kem tu start 23-26 disember,tp team penang brtolak 22 disember dn pulang mlm 26 disember.....
Dari penang kami bertolak dlm lebih kurang pkul 10 lebih...then singgah butterworth ambil lg beberapa org team penang....Kami smpai di melaka sentral pgi 23 disember pkul 6 pagi...klau x silap kami smpai plg awal......lps wat sgala bnda mcm keperluan diri kami jln ke pusat tuisyen PSI....


berjln ke pusat tuisyen PSI...


sblm p pusat tuisyen tu kami x tahu jln so agak tunggu dn merayau ckit kat melaka sentral la..
pastu dtgla seorg abg fasi tunjukkan kami jln...kat PSI ada beberapa aktiviti kecil2 kami buat....
yg plg utama mengisi perut yg kosong dh lama,ta'aruf,sembang2,briefing ckit2 dan pendaftaran...


buku pengisian expert 10..







mkn nasi lemak...sedaaapp..



chating2 dgn teman2...




abg bai bg ucapan ckit2....

Kami duk kat PSI tu smpai waktu zohor....lps solat zohor dn makan tgh hari...mula la mision kami yg pertama iaitu 'Jalan-jalan Cari Rezeki'(JJCR)........Dalam aktiviti ni kami kena berniaga...haa,mcm2 perasaan ada time ni bila jmpa mcm2 org....kami kena jual 11 biji roti bun dan 11 cawan air Radix sbb ahli kmpln kmi ad 11.......kmpln ana adlh team UTARA,gabungan Perlis,Penang,Kedah......Alhamdulillah dengn kerjasama semua ahli kmpln kami brjaya dlm perniagaan kami dgn keuntungan 100% (bangga tahap maksima).....mai jom tgok gmbaq kmi niaga...haa lupa plk..kmi bkn sja brniaga kmi buat survey skali...Survey tntg cinta kpd remaja....
tgok la gmbaq ni(maaf ckit ja gmbr)...




mission bru bermula.....






survey2 tntg cinta...(sgguh asyik mnjwb soalan)..


gmbo dgn customer x da sbb tiba2 camera 'hang'......Satu pengalaman yg x leh lupa, kena kejaq dgn pak guard kat MelakaSentral(mmg btul la pakguard tu x mkn gaji buta).....Pak guard tu tahan kami sbb duk wat jualan kat sana...bila dia ajak pi pejabat dia kami pun lari kut arah len... bila kami lari,dia ikut jga sat..pastu ntah la dah x nmpk dah pakguard tu....time berniaga tu semua peserta expert pkai topi hijau...so mngkin sbb rmai sgt pkai topi hijau tu...pakguard tu dh x kcau perniagaan kmi(ayat mcm peniaga besar..hehe).....pastu dah penat2 berniaga di Melaka Sentral,petang tu dlm pkul 5.30 pi blik pusat tuisyen tu utk brkemas2....Kami berkemas utk pi tmpt penginapan kmi kat SMTMT......

Mlm tu ada perkongsian ckit2 tntg aktiviti JJCR.....Esokny plk,kmi ad prgrm Berat Sama Dipikul(BSD)....mmg best sbb dpt keluarga angkat...Team utara pecah dua...Ana n lg 5 org team utara dpt Ummi bru brnama Aida dan abi Basir n 6 org adik.....rmh Ummi kami kat kmpg Tun Razak.....Kesian kat ummi,rmh kecil ja tp keluarga rmai....Sayang kat ummi....Smga Ummi dn keluarga bahagia dn happy2 slalu(jgn lupa anak2 ummi)......usha gmbr plk la...x nk tulis bnyk2 nanti boring...




ni la rmh ummi.......




smbg2 ta'aruf brsma ummi....



sedop makan mskan melaka.....





task goreng cucoq....ni cucoq jagung utagha.......
(mai2 cubala rasa)..



preparation utk cucoq 3 rasa.......
chef ni potong bwg ats tgn...dahsyat2...

time goreng cucoq ni best ckit sbb time tu hujan turun......walaupun basah ckit2 cucoq tetap jadi..hehe....mcm2 la benda yg jadi waktu kat rmh ummi ni...mmg best sgt2....smbil2 kami yg akhawat(Mashitah yg goreng...yg len tgok ja) goreng cucur yg ikhwan wat keja len kat luar...x tau la apa diaorg wat....pastu kami tukar 'shift' plk...ikhwan kat dapur akhawat kat luar.....anak ummi yg plg kecik tu aktif ckit dia suka msuk dapur,mngkin sbb kakak2 angkat dia ada kat situ kut.......apa2 pun x da ayat len dah selain best mmg best.....


aktiviti hari ketiga ni la aktiviti kemuncak skali....kami ada explorace....mmg kami explore bandar Melaka habis2 dgn brjln kaki....Bas disediakan utk kami pergi smpai Melaka Sentral ja...pastu kami kena naik bas awam utk pergi ke Dataran Pahlawan dn mulakan expedisi kami...kmpln utagha mula lmbt ckit sbb x dpt jwb soalan abg fasi(maaf x igt nama)......

Mula la ekspedisi di McD.....Bila dpt clue prtama kat McD tu...punya la brsemangat masuk dlm pi tanya seorng kak polisi ni utk soalan2 tu.....kak tu pun bgtau la jwpn soklan tu leh dpt kat satu Muzium ni....kami pun lari la pi sana....dah brsemangat pusing dlm muzium tu cri jwpn..tau2 kami salah msuk daa......itu la x tgok btul2 clue tu...nma muzium dah diberi tp sbb excited sgt dah trsilap msuk muzium.....





naik bas nk gi Melaka Sentral...



salah satu checkpoint yg kami p...
kat sni kna bc ayat Ali Imran yg 10....




tny kak polisi tpi kantoi salah..
apa2 pun thnx kak tlg kami....




kena nyanyi...
perrgghh malu kut dpn org rmai..



haha..ni ahli bru dlm team kami....
sapa yg x tau..ni la Hang Tuah...
bertuah dpt brgmbr dgn Hang Tuah...






kat Muzium Stadhyus...



jln cari masjid Kg Ulu..mmg 'ulu' sgguh masjid tu..







org utagha pi melaka...
ini la jadiny....



lepas penat2 jln...nk pi perang plk...




akhirny tiba di checkpoint last....
lmbt2 kami pun kami kmpln yg ke4 smpai...

Alhamdulillah,lps kami penat2 pusing bandar hilir Melaka melintasi semua checkpoint.....akhirny dpt jga habiskan.....dlm explorace ni la bangga ckit....walaupun kmi start lmbt dn trsilap awai2 tu..dpt juga kami dpt no 4.....go..go..go team Utagha.....(^_^)......lepas semua team dh sampai...kami semua jln menyeberang Sungai Melaka utk pi naik River Cruise.....time jln kat sungai Melaka ni x la penat sgt....smbil tu kami brgmbr ckit2 utk jwb soklan yg kmi dpt.....




jln nk gi naik River cruise....





River Cruise....kmi naik time mlm lg cantik...



ni la team Utagha.....gmbr
wk2 dlm prjlnan naik River Cruise..


Dah habis jln kami R&R jap kat Masjid utk solat Maghrib...pastu journey continue ats River Cruise.......Naik River Cruise awai2 tu mmg best la...tgok pemandgn cantik gila dgn lampu2 yg cantik2.....Tpi bila dia u-turn nk patah balik...agak mengantuk ckit la....dah hmpir terlelap dah..hehe...Pakcik yg bw tu plk buka lagu sempoi punya...mmg sgt menenangkan utk tidur dgn angin yg damai...fuh mmg best....


Lps semua aktiviti dh habis kat bandar Hilir Melaka tu...apa lagi balik semula ke SMTMT la....dlm penat2 igtkan balik tu nk tidur trus...tetapi..........disebabkan remaja tahan lasak....kena tahanla...kami kena wat video utk presentation esoknya....Mlm tu,ikhwan yg wat video....sbb diaorg ckp nk wat...yg akhawat pun naik wat bisnes msg2.....
Alhamdulillah,paginya siap jga video...time pagi tu bru akhawat edit ckit2....tp yg bnyk wat klau ana x silap kak wani dgn kak sumayyah...thnx a lot......

Pertandingan video,mmg sempoi....team utagha menang lg....dpt no 3....Alhamdulillah,bnyk jga yg kami menang.....thnx semua sudi bekerjasama....Hari last ni,rs nk balik pun ada sbb rindu rmh...rasa x mau balik pun ada sbb best sgt2....Trima kasih kpd semua yg menjayakan Expert...


Thanx kat kak wani,kak sumayyah sbb jd pengiring setia kami...thnx kpd abg Lang bnyk tolong kami...dan kpd semua orang la(nk sebut nma sorg2 x igt)...kat kwn2 kat expert tu thnnx sudi kongsi ilmu2 korang......syukran kasiran alaikum.......EXPERT 10 Mantooooooooopppp!!!!!!


>>video team kami x da so x leh la ltk...minta maaf sbb entri ni x bnyk sgt perkongsian,nk buh gmbaq bnyk2 x larat nk tggu dia load..so ni ja yg boleh dikongsikan.....<<<



salam mujahidah.....




hasanah dgn kak wani+hang tuah........


























Xpert 10 di Melaka....







Bismillahirahmanirahim...
Segala Pujian hny bg Allah..


Assalamualaikum,dlm entri ni nk kongsi satu pengalaman yg sangat2 indah.....Pengalaman waktu pi kem Xpert 10(ekspedisi peemimpin remaja tahan lasak)....kem ni diadakan di Melaka Bandaraya bersejarah...
Kem yg brlangsung selama 4 hari 3 malam(penang tmbh lg 2 mlm sbb bas mlm.) ni mmg btul2 best ,tertarik,menarik lgi the boom..

Kem tu start 23-26 disember,tp team penang brtolak 22 disember dn pulang mlm 26 disember.....
Dari penang kami bertolak dlm lebih kurang pkul 10 lebih...then singgah butterworth ambil lg beberapa org team penang....Kami smpai di melaka sentral pgi 23 disember pkul 6 pagi...klau x silap kami smpai plg awal......lps wat sgala bnda mcm keperluan diri kami jln ke pusat tuisyen PSI....


berjln ke pusat tuisyen PSI...


sblm p pusat tuisyen tu kami x tahu jln so agak tunggu dn merayau ckit kat melaka sentral la..
pastu dtgla seorg abg fasi tunjukkan kami jln...kat PSI ada beberapa aktiviti kecil2 kami buat....
yg plg utama mengisi perut yg kosong dh lama,ta'aruf,sembang2,briefing ckit2 dan pendaftaran...


buku pengisian expert 10..







mkn nasi lemak...sedaaapp..



chating2 dgn teman2...




abg bai bg ucapan ckit2....

Kami duk kat PSI tu smpai waktu zohor....lps solat zohor dn makan tgh hari...mula la mision kami yg pertama iaitu 'Jalan-jalan Cari Rezeki'(JJCR)........Dalam aktiviti ni kami kena berniaga...haa,mcm2 perasaan ada time ni bila jmpa mcm2 org....kami kena jual 11 biji roti bun dan 11 cawan air Radix sbb ahli kmpln kmi ad 11.......kmpln ana adlh team UTARA,gabungan Perlis,Penang,Kedah......Alhamdulillah dengn kerjasama semua ahli kmpln kami brjaya dlm perniagaan kami dgn keuntungan 100% (bangga tahap maksima).....mai jom tgok gmbaq kmi niaga...haa lupa plk..kmi bkn sja brniaga kmi buat survey skali...Survey tntg cinta kpd remaja....
tgok la gmbaq ni(maaf ckit ja gmbr)...




mission bru bermula.....






survey2 tntg cinta...(sgguh asyik mnjwb soalan)..


gmbo dgn customer x da sbb tiba2 camera 'hang'......Satu pengalaman yg x leh lupa, kena kejaq dgn pak guard kat MelakaSentral(mmg btul la pakguard tu x mkn gaji buta).....Pak guard tu tahan kami sbb duk wat jualan kat sana...bila dia ajak pi pejabat dia kami pun lari kut arah len... bila kami lari,dia ikut jga sat..pastu ntah la dah x nmpk dah pakguard tu....time berniaga tu semua peserta expert pkai topi hijau...so mngkin sbb rmai sgt pkai topi hijau tu...pakguard tu dh x kcau perniagaan kmi(ayat mcm peniaga besar..hehe).....pastu dah penat2 berniaga di Melaka Sentral,petang tu dlm pkul 5.30 pi blik pusat tuisyen tu utk brkemas2....Kami berkemas utk pi tmpt penginapan kmi kat SMTMT......

Mlm tu ada perkongsian ckit2 tntg aktiviti JJCR.....Esokny plk,kmi ad prgrm Berat Sama Dipikul(BSD)....mmg best sbb dpt keluarga angkat...Team utara pecah dua...Ana n lg 5 org team utara dpt Ummi bru brnama Aida dan abi Basir n 6 org adik.....rmh Ummi kami kat kmpg Tun Razak.....Kesian kat ummi,rmh kecil ja tp keluarga rmai....Sayang kat ummi....Smga Ummi dn keluarga bahagia dn happy2 slalu(jgn lupa anak2 ummi)......usha gmbr plk la...x nk tulis bnyk2 nanti boring...




ni la rmh ummi.......




smbg2 ta'aruf brsma ummi....



sedop makan mskan melaka.....





task goreng cucoq....ni cucoq jagung utagha.......
(mai2 cubala rasa)..



preparation utk cucoq 3 rasa.......
chef ni potong bwg ats tgn...dahsyat2...

time goreng cucoq ni best ckit sbb time tu hujan turun......walaupun basah ckit2 cucoq tetap jadi..hehe....mcm2 la benda yg jadi waktu kat rmh ummi ni...mmg best sgt2....smbil2 kami yg akhawat(Mashitah yg goreng...yg len tgok ja) goreng cucur yg ikhwan wat keja len kat luar...x tau la apa diaorg wat....pastu kami tukar 'shift' plk...ikhwan kat dapur akhawat kat luar.....anak ummi yg plg kecik tu aktif ckit dia suka msuk dapur,mngkin sbb kakak2 angkat dia ada kat situ kut.......apa2 pun x da ayat len dah selain best mmg best.....


aktiviti hari ketiga ni la aktiviti kemuncak skali....kami ada explorace....mmg kami explore bandar Melaka habis2 dgn brjln kaki....Bas disediakan utk kami pergi smpai Melaka Sentral ja...pastu kami kena naik bas awam utk pergi ke Dataran Pahlawan dn mulakan expedisi kami...kmpln utagha mula lmbt ckit sbb x dpt jwb soalan abg fasi(maaf x igt nama)......

Mula la ekspedisi di McD.....Bila dpt clue prtama kat McD tu...punya la brsemangat masuk dlm pi tanya seorng kak polisi ni utk soalan2 tu.....kak tu pun bgtau la jwpn soklan tu leh dpt kat satu Muzium ni....kami pun lari la pi sana....dah brsemangat pusing dlm muzium tu cri jwpn..tau2 kami salah msuk daa......itu la x tgok btul2 clue tu...nma muzium dah diberi tp sbb excited sgt dah trsilap msuk muzium.....





naik bas nk gi Melaka Sentral...



salah satu checkpoint yg kami p...
kat sni kna bc ayat Ali Imran yg 10....




tny kak polisi tpi kantoi salah..
apa2 pun thnx kak tlg kami....




kena nyanyi...
perrgghh malu kut dpn org rmai..



haha..ni ahli bru dlm team kami....
sapa yg x tau..ni la Hang Tuah...
bertuah dpt brgmbr dgn Hang Tuah...






kat Muzium Stadhyus...



jln cari masjid Kg Ulu..mmg 'ulu' sgguh masjid tu..







org utagha pi melaka...
ini la jadiny....



lepas penat2 jln...nk pi perang plk...




akhirny tiba di checkpoint last....
lmbt2 kami pun kami kmpln yg ke4 smpai...

Alhamdulillah,lps kami penat2 pusing bandar hilir Melaka melintasi semua checkpoint.....akhirny dpt jga habiskan.....dlm explorace ni la bangga ckit....walaupun kmi start lmbt dn trsilap awai2 tu..dpt juga kami dpt no 4.....go..go..go team Utagha.....(^_^)......lepas semua team dh sampai...kami semua jln menyeberang Sungai Melaka utk pi naik River Cruise.....time jln kat sungai Melaka ni x la penat sgt....smbil tu kami brgmbr ckit2 utk jwb soklan yg kmi dpt.....




jln nk gi naik River cruise....





River Cruise....kmi naik time mlm lg cantik...



ni la team Utagha.....gmbr
wk2 dlm prjlnan naik River Cruise..


Dah habis jln kami R&R jap kat Masjid utk solat Maghrib...pastu journey continue ats River Cruise.......Naik River Cruise awai2 tu mmg best la...tgok pemandgn cantik gila dgn lampu2 yg cantik2.....Tpi bila dia u-turn nk patah balik...agak mengantuk ckit la....dah hmpir terlelap dah..hehe...Pakcik yg bw tu plk buka lagu sempoi punya...mmg sgt menenangkan utk tidur dgn angin yg damai...fuh mmg best....


Lps semua aktiviti dh habis kat bandar Hilir Melaka tu...apa lagi balik semula ke SMTMT la....dlm penat2 igtkan balik tu nk tidur trus...tetapi..........disebabkan remaja tahan lasak....kena tahanla...kami kena wat video utk presentation esoknya....Mlm tu,ikhwan yg wat video....sbb diaorg ckp nk wat...yg akhawat pun naik wat bisnes msg2.....
Alhamdulillah,paginya siap jga video...time pagi tu bru akhawat edit ckit2....tp yg bnyk wat klau ana x silap kak wani dgn kak sumayyah...thnx a lot......

Pertandingan video,mmg sempoi....team utagha menang lg....dpt no 3....Alhamdulillah,bnyk jga yg kami menang.....thnx semua sudi bekerjasama....Hari last ni,rs nk balik pun ada sbb rindu rmh...rasa x mau balik pun ada sbb best sgt2....Trima kasih kpd semua yg menjayakan Expert...


Thanx kat kak wani,kak sumayyah sbb jd pengiring setia kami...thnx kpd abg Lang bnyk tolong kami...dan kpd semua orang la(nk sebut nma sorg2 x igt)...kat kwn2 kat expert tu thnnx sudi kongsi ilmu2 korang......syukran kasiran alaikum.......EXPERT 10 Mantooooooooopppp!!!!!!


>>video team kami x da so x leh la ltk...minta maaf sbb entri ni x bnyk sgt perkongsian,nk buh gmbaq bnyk2 x larat nk tggu dia load..so ni ja yg boleh dikongsikan.....<<<



salam mujahidah.....




hasanah dgn kak wani+hang tuah........