Pages

ALLAH SLAVE

Nisa' Pemburu Syahid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 15 October 2010

peperiksaan...exam...imtihan......


Bismillahirahmanirahim....
Segala Pujian hny bagi Allah.....


Sebenarny hari ni x da idea nk tulis apa dlm blog ni.....so, entry kali ni lebih kpd nak membakar semangat dlm diri....kuangkuangkuang....

peperiksaan,exam, imtihan...3 prkataan yg brbeza dri 3 bhs yg lain tpi satu maksud.....kalau bg seorg student mcm ana ni,dgr prkataan ni ja mesti kecut perut...takut fikirkan mcm mna la nk buat exam nk dekat....pasti kebnykkan student akn sentiasa persoalkan knpa la ada exm??x da exm kan bagus.....trmasuk ana jga ni hehehe......

sbnrny kalau difikirkan balik exm ni bgus utk semua student......kalau ada exm bru dpt nilai diri ni ada kat tahap mana....bru bleh sedar yg diri ni sbnrnya x pandai pun tpi duk perasan pandai ja...huhu...brdsrkan pengalaman ana,pelajar x suka exam dn merasakan exam ni membebankan ni pelajar tu pny salah sndiri(salah ana).....ye la mana x beban esok exam tpi hari baru buka buku nk bc+faham+hafal 10 bab sekaligus.....seorg saintis pun x kan buat mcm tu...fuh penat tau buat mcm tu(prnh buat sbb tu tau rs cam na) ~_^...

sepatutnya pelajar kena prepare dri awal....mesti ada rs "mcm na nk prepare dri awal,x tau lg exam keluar smpai bab mna,susahla nk study lg"???disbbkn perasaan mcm ni la bnyk pelajar yg study last minute.....minda pelajar dah disetkan belajar hny utk diuji dlm exam bkn utk digunakan ilmu trsebut.....kalau pelajar rs bljr hny utk diuji dlm exam sbb tu la bila nk exam bru sibuk nk bc buku.....jd pelajar kna ubah mindset bhw bljr utk tahu dn beramal dn bkn utk exm...
jika kita tgk pelajar cemerlng ,mereka x study sehari sblm exam tpi mereka ulangkaji....maknanya bila disklh ckgu ajrkan sesuatu topik/bab diaorg akn memahami dn pastikan diaorg dh master bab tu sblm ckgu msuk bab yg seterusnya.....diaorg fahamkan satu2 bab tu btul2 sbb diaorg tahu ilmu yg diaorg bljr skrg ni akn membntu dlm kehidupan bkn dlm exam semata2...jd bila nk dekat exam mereka hny perlu ulangkaji serba sdikit utk refresh ingatan sja...

lg satu jgn pula bljar truk2 tpi doa tada....kalau x da doa jgnlah harapkan Allah akn membntu ...kalau ye pun x doa tpi still dpt result cemerlang itu maknanya Allah sdg menguji dn sdg memberi teguran supaya berubah.....x kanla study sampai x tidur mlm bleh tpi nk tadah tangan 10 minit setiap hari berdoa x bleh....mustahil x bleh...selain doa, spnjg exam tu kalau bleh berpuasala..sbb kalau puasa kita x yah fikir psl mkn sgt ,so bleh la tumpu nk mengulangkaji....lg satu ilmu lgi cepat msuk waktu perut kosong.....

"tuntutlah ilmu sehingga ke liang lahad"

"menuntut ilmu itu wajib ke atas setiap muslim"

"memintalah kpdKu nescaya akanKu makbulkan"


semua kata2 diatas adlh dri hati ana kpd diri ana sendiri yg masih terkandas dlm alam peperiksaan ni...so,kalau ada sapa2 rs entri ni bermanfaat ambillah tpi kalau yg buruk tu buang jauh2......ok..ok..you can do it,exam next week.......InsyaAllah, "Inna ma'al u'sri yusra"
kpd semua sahabat2 ana,semua yg ana knl & x knl trmasuk diri ana,,,,ana ucapkan semoga berjaya dlm apa jua jenis peperiksaan yg korang ambil....


"BITTAUFIK WANNAJAH"


>>>> ok dah2 pi ulangkaji plak...jgn main2 lgi ....exam nk dkt.....x nak ah tidur dlu ah<<<







sgala yg baik itu dri Allah ,sgala yg buruk itu dri diri ana yg hina ini..
salam hambaAllah...

peperiksaan...exam...imtihan......


Bismillahirahmanirahim....
Segala Pujian hny bagi Allah.....


Sebenarny hari ni x da idea nk tulis apa dlm blog ni.....so, entry kali ni lebih kpd nak membakar semangat dlm diri....kuangkuangkuang....

peperiksaan,exam, imtihan...3 prkataan yg brbeza dri 3 bhs yg lain tpi satu maksud.....kalau bg seorg student mcm ana ni,dgr prkataan ni ja mesti kecut perut...takut fikirkan mcm mna la nk buat exam nk dekat....pasti kebnykkan student akn sentiasa persoalkan knpa la ada exm??x da exm kan bagus.....trmasuk ana jga ni hehehe......

sbnrny kalau difikirkan balik exm ni bgus utk semua student......kalau ada exm bru dpt nilai diri ni ada kat tahap mana....bru bleh sedar yg diri ni sbnrnya x pandai pun tpi duk perasan pandai ja...huhu...brdsrkan pengalaman ana,pelajar x suka exam dn merasakan exam ni membebankan ni pelajar tu pny salah sndiri(salah ana).....ye la mana x beban esok exam tpi hari baru buka buku nk bc+faham+hafal 10 bab sekaligus.....seorg saintis pun x kan buat mcm tu...fuh penat tau buat mcm tu(prnh buat sbb tu tau rs cam na) ~_^...

sepatutnya pelajar kena prepare dri awal....mesti ada rs "mcm na nk prepare dri awal,x tau lg exam keluar smpai bab mna,susahla nk study lg"???disbbkn perasaan mcm ni la bnyk pelajar yg study last minute.....minda pelajar dah disetkan belajar hny utk diuji dlm exam bkn utk digunakan ilmu trsebut.....kalau pelajar rs bljr hny utk diuji dlm exam sbb tu la bila nk exam bru sibuk nk bc buku.....jd pelajar kna ubah mindset bhw bljr utk tahu dn beramal dn bkn utk exm...
jika kita tgk pelajar cemerlng ,mereka x study sehari sblm exam tpi mereka ulangkaji....maknanya bila disklh ckgu ajrkan sesuatu topik/bab diaorg akn memahami dn pastikan diaorg dh master bab tu sblm ckgu msuk bab yg seterusnya.....diaorg fahamkan satu2 bab tu btul2 sbb diaorg tahu ilmu yg diaorg bljr skrg ni akn membntu dlm kehidupan bkn dlm exam semata2...jd bila nk dekat exam mereka hny perlu ulangkaji serba sdikit utk refresh ingatan sja...

lg satu jgn pula bljar truk2 tpi doa tada....kalau x da doa jgnlah harapkan Allah akn membntu ...kalau ye pun x doa tpi still dpt result cemerlang itu maknanya Allah sdg menguji dn sdg memberi teguran supaya berubah.....x kanla study sampai x tidur mlm bleh tpi nk tadah tangan 10 minit setiap hari berdoa x bleh....mustahil x bleh...selain doa, spnjg exam tu kalau bleh berpuasala..sbb kalau puasa kita x yah fikir psl mkn sgt ,so bleh la tumpu nk mengulangkaji....lg satu ilmu lgi cepat msuk waktu perut kosong.....

"tuntutlah ilmu sehingga ke liang lahad"

"menuntut ilmu itu wajib ke atas setiap muslim"

"memintalah kpdKu nescaya akanKu makbulkan"


semua kata2 diatas adlh dri hati ana kpd diri ana sendiri yg masih terkandas dlm alam peperiksaan ni...so,kalau ada sapa2 rs entri ni bermanfaat ambillah tpi kalau yg buruk tu buang jauh2......ok..ok..you can do it,exam next week.......InsyaAllah, "Inna ma'al u'sri yusra"
kpd semua sahabat2 ana,semua yg ana knl & x knl trmasuk diri ana,,,,ana ucapkan semoga berjaya dlm apa jua jenis peperiksaan yg korang ambil....


"BITTAUFIK WANNAJAH"


>>>> ok dah2 pi ulangkaji plak...jgn main2 lgi ....exam nk dkt.....x nak ah tidur dlu ah<<<







sgala yg baik itu dri Allah ,sgala yg buruk itu dri diri ana yg hina ini..
salam hambaAllah...