Pages

ALLAH SLAVE

Nisa' Pemburu Syahid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 1 October 2010

3 yg baik utk wanita tpi buruk bg lelaki!!!!


Bismillahirahmanirahim.....

Segala pujian hanya bg Allah....


hmpir 2 minggu x jenguk blog ni asbab 'busy'(buat2 busy :p)..Alhamdulillah harini ada juga masa terluang utk melawat teman hati ini....
Entri kali ni ana nk kongsi sesuatu yg ustaz ana ceritakan tntg 3 sifat yg sgt baik bg seorg wanita tpi sifat ni sgt buruk bg kaum lelaki.......syok gila wktu ustaz ana ceritakan sbb dlm kls ana semua prmpuan dn ustaz seorg je lelaki(kantoila ustaz kena attack dgn kami hehehe)..........okla x nk intro bnyk2 sgt...ok 3 sifat yg sgt baik utk kaum hawa tpi sgt buruk bg kaum adam :
1> sombong....

kalau sifat sombong ni ada pd seorng muslimah adlh sgt bagus dan ni bleh jd pelindung kpd diriny.....Sombong kat sini bkn brmkna dia sombong dgn semua org shingga putuskan silaturrahim sbb habluminannas pun kena jaga.....Sombong kat sini adlh sombong dgn yg tdk halal dgnny..juga sombong kat sini dia hijabkan diri dia dri pndngn ajnabi....(harap faham2 la mcm mna ye)....

bg kaum adam pula sombong ni satu sifat yg x patut ada dlm diri dia.....sbb kalau kaum adam sombong mcm na dia nk memimpin sebuah ngra @ plg mudah sebuah keluarga...kalau dia sombong maknany dia x leh cari rezeki utk keluarga dia la sbb sombong dgn org, org lain pun x nk tolong...kalau kaum adam ni sombong mcm na nk jlnkan aktiviti dakwah dlm menyebarkan islam....memang kaum hawa pun perlu sebarkan islam tpi kaum hawa ni perlu lebih tinggal di rumah krna utk elakkan fitnah......

2> kedekut....

kata ustaz ana sifat kedekut bg wanita sgt2 bagus terutamanya bg yg bergelar isteri.....sbb kalau isteri tu kedekut barulah duit si suami terjamin ckit....maknanya kat sini kaum hawa perlu kedekut dlm penggunaan wang suami....namun begitu, dlm kedekut dlm menjimatkan wang suami pun jgn sampai x bersedekah lnsung....wanita yg kedekut bkn kedekut bersedekah dgn wang suami tpi kedekut dgn tidk ber'shopping' berlebih-lebih sampai hutang card credit suami bertimbun.....

kalau kaum adam kedekut pula ianya satu sifat yg sgt teruk....sbb kalau dia kedekut mesti kelaparan dn kebuluran la anak bini kat rmh...kalau kaum adam kedekut nanti sampai zakat pun x byr......
3> takut....

yg last ni rsnya mmg sifat semula jadi org perempuan kut sbb sampai dgn lipas pun ada setengah yg tkut hehe.....takut mmg sgt perlu bg org prmpuan utk melindungi diri.....contoh yg ustaz ana bg mcm ni yg tlh ana edit..(situasi perbualan suami isteri)..

suami : 'Yang', arini abg blk lewat ckit, rsnya 'yang' kena pergi sendirila( x kisah pi mana) ..minta maaf ye 'yang'.....

isteri : oh ye ke..,'yang' takut la , sbb kawasan tu bnyk mat rempit duk melepak..x pe la 'yang' x jd pergi la....
(harap faham2 la)..
so maknanya seorg prmpuan tu dia tkut dgn ajnabi bg dia....


kalau lelaki pula tkut sgt teruk...sbb kalau lelaki tkut mcm mna dia nk protect wanita(susah kalau prmpuan dn laki tkut) nanti semua pakat x kluaq rmh terperap je dlm rmh.....



itu saja serba sdikit yg dpt ana kongsikan...penulisan ni supaya apa yg ustaz ana sampaikan tu x hilg begitu saja...kalau simpan dlm memory rsnya x kekal lama.. so minta2 perkongsian ni brmkna.... ana nk minta maaf kalau huraian & cth yg ana bg ni x sebrpa.......


hambaAllah

3 yg baik utk wanita tpi buruk bg lelaki!!!!


Bismillahirahmanirahim.....

Segala pujian hanya bg Allah....


hmpir 2 minggu x jenguk blog ni asbab 'busy'(buat2 busy :p)..Alhamdulillah harini ada juga masa terluang utk melawat teman hati ini....
Entri kali ni ana nk kongsi sesuatu yg ustaz ana ceritakan tntg 3 sifat yg sgt baik bg seorg wanita tpi sifat ni sgt buruk bg kaum lelaki.......syok gila wktu ustaz ana ceritakan sbb dlm kls ana semua prmpuan dn ustaz seorg je lelaki(kantoila ustaz kena attack dgn kami hehehe)..........okla x nk intro bnyk2 sgt...ok 3 sifat yg sgt baik utk kaum hawa tpi sgt buruk bg kaum adam :
1> sombong....

kalau sifat sombong ni ada pd seorng muslimah adlh sgt bagus dan ni bleh jd pelindung kpd diriny.....Sombong kat sini bkn brmkna dia sombong dgn semua org shingga putuskan silaturrahim sbb habluminannas pun kena jaga.....Sombong kat sini adlh sombong dgn yg tdk halal dgnny..juga sombong kat sini dia hijabkan diri dia dri pndngn ajnabi....(harap faham2 la mcm mna ye)....

bg kaum adam pula sombong ni satu sifat yg x patut ada dlm diri dia.....sbb kalau kaum adam sombong mcm na dia nk memimpin sebuah ngra @ plg mudah sebuah keluarga...kalau dia sombong maknany dia x leh cari rezeki utk keluarga dia la sbb sombong dgn org, org lain pun x nk tolong...kalau kaum adam ni sombong mcm na nk jlnkan aktiviti dakwah dlm menyebarkan islam....memang kaum hawa pun perlu sebarkan islam tpi kaum hawa ni perlu lebih tinggal di rumah krna utk elakkan fitnah......

2> kedekut....

kata ustaz ana sifat kedekut bg wanita sgt2 bagus terutamanya bg yg bergelar isteri.....sbb kalau isteri tu kedekut barulah duit si suami terjamin ckit....maknanya kat sini kaum hawa perlu kedekut dlm penggunaan wang suami....namun begitu, dlm kedekut dlm menjimatkan wang suami pun jgn sampai x bersedekah lnsung....wanita yg kedekut bkn kedekut bersedekah dgn wang suami tpi kedekut dgn tidk ber'shopping' berlebih-lebih sampai hutang card credit suami bertimbun.....

kalau kaum adam kedekut pula ianya satu sifat yg sgt teruk....sbb kalau dia kedekut mesti kelaparan dn kebuluran la anak bini kat rmh...kalau kaum adam kedekut nanti sampai zakat pun x byr......
3> takut....

yg last ni rsnya mmg sifat semula jadi org perempuan kut sbb sampai dgn lipas pun ada setengah yg tkut hehe.....takut mmg sgt perlu bg org prmpuan utk melindungi diri.....contoh yg ustaz ana bg mcm ni yg tlh ana edit..(situasi perbualan suami isteri)..

suami : 'Yang', arini abg blk lewat ckit, rsnya 'yang' kena pergi sendirila( x kisah pi mana) ..minta maaf ye 'yang'.....

isteri : oh ye ke..,'yang' takut la , sbb kawasan tu bnyk mat rempit duk melepak..x pe la 'yang' x jd pergi la....
(harap faham2 la)..
so maknanya seorg prmpuan tu dia tkut dgn ajnabi bg dia....


kalau lelaki pula tkut sgt teruk...sbb kalau lelaki tkut mcm mna dia nk protect wanita(susah kalau prmpuan dn laki tkut) nanti semua pakat x kluaq rmh terperap je dlm rmh.....



itu saja serba sdikit yg dpt ana kongsikan...penulisan ni supaya apa yg ustaz ana sampaikan tu x hilg begitu saja...kalau simpan dlm memory rsnya x kekal lama.. so minta2 perkongsian ni brmkna.... ana nk minta maaf kalau huraian & cth yg ana bg ni x sebrpa.......


hambaAllah